Uutinen

Tarjoushintaindeksi: rakentaminen sakkaa ja hinnat laskevat – simulaatiossa hinnat ajan tasalla


Haahtelan tarjoushintaindeksi kuvaa rakentamisen hintatason kehittymistä ympäri Suomen. Indikaattori osoittaa, että rakentaminen sakkaa ja hinnat kääntyvät lopulta laskuun etenkin korkean rakentamisen alueilla rajun hinnannousun jälkeen. Realaizerin hinnat perustuvat tarjoushintaindeksiin, minkä ansiosta käyttäjä voi luottaa saavansa aina ajantasaista tietoa rakentamisen hinnoista. 

Haahtelan kevään 2023 markkinakatsaus näyttää, että inflaatio ja korkojen nousu ovat laskeneet asunto- ja korjausrakentamisen määrää sekä hillinneet investointihalukkuutta uusiin hankkeisiin. Rakennusala onkin sopeutustoimien edessä, kun tuotantoa on vähennettävä ja muutosneuvotteluja käytävä. Rakentaminen sakkaa, mikä puolestaan johtaa alan kasvavaan työttömyyteen ja konkursseihin.

Vaikka pudotus alalla onkin raju, täydeltä romahdukselta vältytään. Vihreä siirtymä, julkisten toimintojen tasapainottaminen sekä muuttoliike suuriin kaupunkeihin vaativat investointeja. Investointitarpeista johtuen Haahtela ennustaakin rakentamisen tarjoushintojen laskun pysähtyvän loppusyksystä.

Simulaation antama arvio kustannuksista aina ajan tasalla

Epävarmassa tilanteessa, jossa inflaatio laukkaa, rakentaminen sakkaa ja tulevaisuuden ennustaminen on vaikeaa, tarvitaan onnistuneen hankkeen johtamiseen entistä enemmän ajantasaista tietoa. Realaizerin avulla käytössäsi on kaikki tieto hankkeesta jo ennen varsinaisen suunnittelun alkamista.

Kun heti hankkeen tai kiinteistökehityskohteen alusta lähtien pystytään tarkastelemaan läpinäkyvästi toimintaa, tiloja, rakennusosia ja panossuoritteita sekä niiden määriä ja hintoja, on helppo ottaa kantaa niihin eri osapuolten kanssa. Jatkuvan dialogin avulla on mahdollista tasapainottaa toiveet ja tarpeet budjetin kanssa ja reagoida myös muuttuvaan hintatasoon oikea-aikaisesti.

Markkinakatsaus: asuntorakentamisessa jarrutellaan, investointitarve kuitenkin suurta

Asunto- ja korjausrakentaminen on hidastunut merkittävästi. Asuntoaloitukset ovat vähentyneet, uusien rakennuslupien määrä on laskenut ja uudisasuntojen myynti on romahtanut. Tämä johtuu heikentyneestä ostovoimasta, mikä saa kuluttajat lykkäämään asunnonostoa. Kiinteistösijoittajat ja rakennusliikkeet ovat huolissaan myymättömien ja vuokraamattomien tilojen ja asuntojen kasvavasta määrästä ja painavat siksi jarrua rakentamisessa. Rakentaminen sakkaa myös korjausten osalta. Taloyhtiöt lykkäävät suuria korjauksia, koska korkojen nousu kurittaa asuntovelallisia ja vastikkeiden nostoon on muutenkin paineita hintojen nousun takia.

Samaan aikaan teollisuudessa, toimistorakentamisessa ja julkisella sektorilla investointien tarve on suuri. Yritykset kuitenkin etsivät nyt uusia toimitiloja, jotka vastaavat muuttunutta työkulttuuria, joten hybridityöhön sopiville toimistoille on kysyntää. Uusiutuvaan energiantuotantoon siirtyminen ja fossiilivapaa teollisuus edellyttävät nekin investointeja. Uusien hyvinvointialueiden on tehtävä investointeja tilatehokkuuden parantamiseen ja uusiin hyvinvointikeskuksiin. Tämä voi pahentaa kiinteistöalan ahdinkoa, kun vanhat, huonokuntoiset kiinteistöt jäävät tyhjiksi. Kuntien järjestämä opetus vaatii myös muutoksia, kuten kouluverkkojen uudelleenmitoittamista ja rakennusten käyttöasteiden nostamista. 

Lue Haahtelan tarjoushintaindeksi kokonaisuudessaan täältä.